diumenge, 25 d’octubre del 2009

EL RACISME EXPLICAT A LA MEVA FILLA

Aquest llibre ja el vau llegir el curs passat. Volia recordar  la conclusió que proposa Tahar Ben Jelloun desprès d'enraonar i explicar a la seva filla i a tots vosaltres les preguntes que de segur sorgeixen a la vostra edat. 


Dialogar és introduir l'ús de la raó per esbrinar d'on venen les nostres creences, revisar si són válides per contribuir a la bona vida nostra i dels altres... i triar la millor opció...d'això es tracta oi?


Com diu al començament del llibre cap nen petit  és racista... 





"La lluita contra el racisme ha de ser un acte reflex. No podem baixar mai la guàrdia. Cal començar per donar exemple i parar atenció a les paraules que s'usen.Les paraules son perilloses. Algunes s'usen per ferir i humiliar, per alimentar la desconfiança i fins i tot l'odi. Altres es despullen del seu sentit profund i alimenten intencions jerárquiques i discriminatòries. Altres son belles i felices. 


Cal renunciar a les idees preconcebudes, a algunes dites i proverbis que van en el sentit de la generalització i per tant del racisme. Hauràs d'eliminar del teu vocabulari les expressions que arrosseguen idees falses i pernicioses. La lluita contra el racisme comença amb el treball sobre la llengua. Aquesta lluita també necessita LA VOLUNTAT, LA PERSEVERANÇA I LA IMAGINACIÓ. Ja no n'hi ha prou d'indignar-se amb un discurs o un comportament racista. Cal ACTUAR, NO DEIXAR PASSAR cap desviació de caràcter racista. No dir-se mai " no passa res!".


 Si deixem fer i dir, deixem que el racisme prosperi i es desenvolupi fins i tot en persones que haurien pogut evitar caure en aquesta plaga. Si no reaccionem, si no actuem, tornem al racisme banal i arrogant. 


Sàpigues que hi ha lleis. Castiguen la incitació a l'odi racial. Sàpigues també que hi ha associacions i moviments que lluiten contra totes les formes de racisme i que fan una feina formidable.






Quan tornis a l'escola, mira els alumnes i fixa't que són tots diferents. Que hi ha aquesta diversitat és una cosa molt bonica. És una sort per a la humanitat. Aquests alumnes vénen d'horitzons diferents, són capaços de donar-te coses que tu no tens, de la mateixa manera que tu pots ensenyar-los alguna cosa que ells no saben. La barreja és un enriquiment.


Sàpigues, finalment, que cada cara és un miracle. Cada cara, és única. No veuràs mai dues cares absolutament idèntiques. Què importa que siguin boniques o lletges. Això són coses relatives. 


Cada cara és simbol de la vida. Qualsevol vida mereix respecte. Ningú té dret a humiliar una altra persona. Tothom té dret a la seva dignitat. 


Quan respectem algú, estem fent un homenatge, a través d'ell, a la vida, en tot el que té de bonic, de meravellós, de diferent, d'imprevisible. Quan tractem els altres amb dignitat, ens estem respectant a nosaltres mateixos."


TAHAR BEN JELLOUN, El racisme explicat a la meva filla, Ed. Empúries

divendres, 23 d’octubre del 2009

MOVING




Trobareu aquí una simpàtica cançó que proposa una actitud davant el món i el nostre planeta. L'acció compromesa té en compte tots els éssers vius, la totalitat de la vida en el planeta. Hi ets d'accord? Enraona i comparteix el teu punt de vista!



Moving és el primer single de Puerto Presente, el nou álbum de Macaco. Es va interpretar durant el concert que  va organitzar  National Geographic  el Día de la Terra en España el passat 22 d'abril del 2009..

El grup català Macaco i la cadena de televisió National Geographic es van unir  per difondre un missatge a favor de la naturalesa  i de la conservació del planeta. 

Letra de la canción Moving de Macaco:
 (Macaco Lyrics Moving Song):

Voz en off: La ley universal de la locomoción no puede fallar en este momento…
Moving, all the people moving, one move for just one dream
We see moving, all the people moving, one move for just one dream
Tiempos de pequeños movimientos, movimientos en reacción
Una gota junto a otra hace oleajes, luego mares… océanos
Nunca una ley fue tan simple y clara: acción, reacción… repercusión
Murmullos se unen forman gritos, juntos somos evolución
Moving, all the people moving, one move for just one dream
We see moving, all the people moving, one move for just one dream
Escucha la llamada de Mama Tierra, cuna de la creación
Su palabra es nuestra palabra, su quejio nuestra voz
Si en lo pequeño está la fuerza, si hacia lo simple anda la destreza
Volver al origen no es retroceder, quizás sea andar hacia el saber
Moving, all the people moving, one move for just one dream
We see moving, all the people moving, one move for just one dream
This is the Life fest under your feet

dilluns, 19 d’octubre del 2009

SI ESTÀS OBERT... ALS ALTRES...UNA ACTITUD, UNA ELECCIÓ VITAL



Els valors estàn lligats a l'acció humana. Heu vist la pel.licula del Pianista, i heu de saber què  continuen els genocidis.  Llegiu l'entrevista i comenteu què en penseu de la dedicació d'aquest metge i l'elecció d'actuar d'aquesta manera. 


 Persona a persona

Durant el seu mandat, MSF va rebre, el 1999, el premi Nobel de la Pau. "Vaig abandonar dos anys després perquè tinc tres fills i vull estar present en la seva vida, però segueixo treballant internacionalment". És investigador i professor de Medicina i Ciències Polítiques a l'hospital de Sant Miquel i al Centre Munk de la Universitat de Toronto, membre fundador de Medicaments per a Malalties Oblidades, ONG que desenvolupa fàrmacs, i cofundador de Dignitas Internacional, que s'encarrega de la sida en països en vies de desenvolupament. En el seu llibre Tenir cura del món persona a persona (Destino) narra 20 anys de la seva vida en els quals ha estat testimoni de les més tràgiques emergències humanitàries.

James Orbinski, metge humanitari, expresident de Metges sense Fronteres 
(1998 -2001)

"Si estàs obert, no ets aliè al sofriment dels altres"
IMA SANCHÍS - 19/10/2009

49 anys. Vaig néixer a Anglaterra, viu a Toronto. Em vaig llicenciar en Art i Medicina. Estic feliçment casat. Si pretens el bé dels teus fills - tinc tres-, has de comprometre socialment, lluitar pels teus ideals. No necessito que cap institució em digui quin és el rostre de Déu

Jo visc la meva vida a través de preguntes i experiment amb diferents respostes. 


La seva gran pregunta?

En els darrers vint anys he lluitat per esbrinar com respondre al patiment aliè.


¿I ha esbrinat com? 


El primer que necessitem són uns ulls disposats a veure el patiment aliè, i després la decisió de respondre a ell amb els mitjans de què disposis, pot ser una cosa tan senzilla com ajudar al teu veí o una cosa tan complicat com ser metge humanitari. Però l'important és estar obert.
 Entenc, l'important és l'actitud. 


Sí, el desig de relacionar-se amb els altres. Si estàs obert, no ets aliè al sofriment dels altres. 


Per això va deixar l'art per la medicina? 


Tenia una inquietud. Per a mi, viure en plenitud la vida significa viure intensament amb els altres, aquesta és l'aventura, i en MSF com a metge vaig poder desenvolupar aquesta inquietud. 

... I va aterrar a Baidoa, la ciutat de la mort, a Rwanda. ¿Què va aprendre?


Tot el dolents que podem ser.
 

Li va sorprendre?


Estava commocionat i pràcticament destruït. L'olor, el tacte, la vista ..., tots els meus sentits estaven saturats per la realitat del genocidi. És la més penetrant de les experiències humanes. 


Com va reaccionar?


Tot i les nostres pressions, l'ONU es va negar a definir els fets com genocidi, tot va ser retòrica mentre les superpotències (França, Estats. Units., Bèlgica) treballaven a favor dels seus interessos. Va ser una de les manipulacions polítiques més obscenes.


A l'Afganistan, van ser assassinats cinco cooperants seus, i MSF va haver de marxar.

Ens vam anar per una nova manipulació política: Colin Powell, secretari d'Estat nord-americà, va dir que les ONG que operaven a l'Afganistan i l'Iraq eren part del seu equip de combat i, òbviament, les ONG van deixar de percebre com una cosa neutral.


Sovint els diners de què viuen les ONG ve d'aquests governs bel.licosos. 


És cert, i és crucial que les ONG tinguin un finançament totalment independent, que no estiguin vinculades a cap objectiu polític a llarg oa curt termini.


Es serveixen de les ONG per maquillar de bondat les seves campanyes militars?
 

Sí, EE. UU. i els seus aliats es serveixen de l'assistència humanitària com a eina política per guanyar-se els cors i les ments de la població. Per això és tan important que els ciutadans exigeixin als seus governs que compleixin les regles de la llei internacional humanitària. I funciona: als Estats. UU. hem vist un canvi total perquè els ciutadans del món han rebutjat la mentida i l'ús de la tortura com a arma de guerra.


Quina és la situació més esperançadora que ha viscut? 


Durant el genocidi de Rwanda estava suturat a una dona que havia estat violada ia la qual havien mutilat amb un matxet. 

Els pits? 

Sí, una pràctica habitual. Aquell dia havia centenars de pacients al carrer. I aquí mateix, davant l'hospital, fèiem cirurgia. La dona s'estava dessagnant i patia uns dolors terribles. Amb els fòrceps li vaig punxar la pell i li vaig fer mal, llavors em va tocar el braç, la vaig mirar i vaig topar amb els seus ulls. 

... 

Vaig sentir el seu dolor, el vaig comprendre dins meu amb tanta intensitat que vaig girar la cara i vaig vomitar. Llavors ella em va tornar a tocar i em va dir en el seu idioma: "Valor, busca el teu valor, amic meu". Era ella la que estava patint un gran dolor, però va poder percebre que en aquell moment jo també tenia i em va donar l'impuls necessari per seguir endavant.


Increïble. 


Quan és testimoni d'aquest tipus de valor, descobreixes la faç més bella de l'ésser humà. 

També ha hagut de compartir molta frustració amb el personal sanitari.


Sí, plorem sovint perquè ens agradaria que el resultat fos un altre, que el pacient visqués, que arribés més ajuda, que no existís ni tan sols la situació. Però crec que el que forja a un bon metge és no tenir por a sentir la seva pròpia frustració, el seu propi sofriment quan veu com d'absurda és de vegades la vida, i estar disposat a plorar o riure segons la situació que es troba.


Què li ajuda a superar la frustració?

Parlar amb altres, entendre, actuar i no allunyar-me sense més, començant per la meva comunitat local, l'escola dels meus fills. Perquè és possible canviar les nostres circumstàncies, tenim unes possibilitats enormes.


¿Optimista? 


Sí, la història demostra que l'ésser humà té una gran capacitat d'iniciativa i de dur a terme grans canvis. Però cal entendre que l'ésser humà som cada un de nosaltres. Hem de parlar més entre nosaltres i comprometre'ns, i ha de passar al nivell més baix i al més alt, perquè són els de baix els que empenyen als de dalt.
Alguna idea per a que les ONG no siguin fagocitades per la hipocresia del poder?



Han il.luminar aquesta hipocresia, i aquest és un gran poder. Cap país vol veure's com malvat. Exigir en tot moment la veritat és una font de poder dels ciutadans i és la base de les nostres relacions humanes més bàsiques: el poder confiar. 



Ha trobat alguna certesa? 

Sí, la de viure amb autèntica curiositat, disposat a estimar i ser estimat. 



EL PIANISTA: LA DIGNIDAD DE LA VIDA HUMANA

Estimats alumnes,

Aquesta és una excel.lent pel.licula basada en las memòries de W. Szpilman sobre la seva experiència com jueu sota la invasió alemanya de Varsovia. 



dissabte, 17 d’octubre del 2009

SOBRE EL DESENVOLUPAMENT DE LA INTEL.LIGÈNCIA HUMANA




Conferència del professor de secundària, filòsof i escriptor José Antonio Marina
sobre el desenvolupament de la intel.ligència humana. Què en penses?


dimecres, 14 d’octubre del 2009


Estimats alumnes, per tal de despertar la vostra curiositat en un tema tan interessant com és APRENDRE a fer ús de la vostra intel.ligència per actuar i prendre les millors decisions per a la vostra vida com a individus i com a ciutadans, hem creat aquest espai. Espero que sigui viu i interactiu i que amb les aportacions de tots vosaltres indaguem tots plegats què vol dir què som éssers morals i lliures, què vol dir què som responsables de les decisions que prenem i com apliquem aquest saber pràctic en actuar anticipant les consequències de les nostres accions. Per començar, i com ja hem comentat en classe, explorem què ens diferencia dels animals, què és propiament humà, i per tant, indaguem qui som nosaltres mateixos. 
Veiem el resum que en fa Fernando Savater en el seu llibre Ètica per al meu fill:


" Contràriament a d'altres éssers vius o inanimats, les persones podem inventar i triar en part la nostra forma de vida. Podem optar per allò que sembla bo, és a dir, convenient per a nosaltres, deixant de banda el que ens sembla dolent i inconvenient. I com que podem inventar i triar, ens podem equivocar, cosa que als castors, a les abelles i a les termites, no els acostuma a passar. De manera que sembla prudent fixar-nos bé en allò que fem i procurar adquirir una forma de saber viure que ens permiti encertar. d'aquest saber viure, o ART DE VIURE, si ho prefereixes, en diuen ètica. D'això si tens paciència, en seguirem parlant les següents pàgines d'aquest llibre. " (SAVATER, Fernando, Ètica per al meu fill, Ed. Educació 62)

Doncs, us convido a llegir i reflexionar i a enviar les vostres reflexions...

REFLEXIONA SOBRE ELS VALORS...CLÀSSICS!




Extret de la web Filoètica...

LLegeix atentament aquestes anècdotes i reflexions sobre valors i comenta que en pensesAlgunes d'aquestes anècdotes han estat manllevades del llibre: A.Francia Hernández (1995):  Anécdotas de la Història Ed. San Pablo Madrid (Projecte educatiu: Educar en valors) I altres de: J.L. Suárez Rodríguez (1989):  La piedra filosofal  Ed.APIS Madrid 

TEMES
Virtut Felicitat Respecte  Solidaritat  Reflexió  Coherència  Confiança  

Plató ensenya la virtut
"El filòsof grec Plató era un home afable, moderat, pacient i comprensiu. Plató pensava que la millor manera d'ensenyar la virtut no era amb preceptes, sinó amb el propi testimoni, ja que viure una vida virtuosa pot ser incòmode al principi, però res ajuda més, que veure com els altres viuen amb alegria."

Qüestions:
1. Es pot ensenyar la virtut?
2. Com es pot viure una vida virtuosa?
3. S'aprèn millor amb els exemples o testimonis dels altres?  Podries exposar algun testimoni que hagi influït en la teva conducta?    
 
 Mestre de la felicitat
A l'antiga Grècia, va ser substituït un tirà i condemnat a guanyar-se el sou coma mestre d'escola. Diògens, a l'assabentar-se, el va felicitar pensant que a partir d'aquell moment seria més feliç del que ho era abans. Encara que, de totes maneres l'hauria felicitat, perquè en la seva situació actual tindria almenys ocasió d'aprendre a ser més feliç del que havia estat en el passat.

Qüestions
1. Per què Diògens pensa que el tirà serà més feliç que abans? I Esteu d'acord?
2. En què consisteix la felicitat segons el que s'exposa en el text? I segons vosaltres?                    

Aplaudir les virtuts
"En un teatre d'Atenes es celebrava una representació a la qual havien estat convidats ambaixadors espartans. Quan el teatre estava ple, un ancià va entrar i va intentar inútilment trobar un lloc lliure. Uns joves atenesos, que veien els esforços de l'ancià per acomodar-se, van començar a riure's d'ell irrespectuosament . Al veure això, els ambaixadors d'Esparta, acostumats a venerar els seus ancians, es van aixecar i varen oferir el seu lloc a l'ancià desconcertat. Tot el públic del teatre, al presenciar l'escena, va aplaudir als ambaixadors. -És curiós- va dir l'ancià- els atenesos aplaudeixen les virtuts, mentre que els espartans les exerciten. "

Qüestions:
1. Quines conclusions extreus d'aquesta anècdota?
2. Per què s'ha de respectar la gent gran?
3. Què vol dir tenir respecte? A què o a qui s'ha de tenir respecte?         

  Solidaritat
"El filòsof Henri Bergson (1859 - 1941) va passar els últims anys de la seva vida alternant el seu aïllament amb l'ajuda als altres. - He passat molt de temps -deia- intentant trobar la veritat i he arribat a la conclusió de que sóc més feliç dedicant-me als altres."

Qüestions :
1. Què és la felicitat per H. Bergson?
2. Es pot ser solidari i solitari a la vegada?
3. T'has sentit feliç, alguna vegada, ajudant als altres?4. Coneixes alguna organització solidària que estigui situada al teu barri?     
             
Reflexió
"El filòsof anglès B. Russell, mort el 1969 als noranta set anys, va dir en certa ocasió en un col·loqui, que per viure només havíem de tenir en compte tres coses: - Valor suficient per acceptar tot allò que no es pot canviar. - Coratge per canviar allò que un pot canviar. - Intel·ligència suficient per no confondre una cosa amb l'altre."

Qüestions :
1. Podries aplicar aquest consell a alguna situació que hagis viscut?
2. Et convenç aquesta filosofia de la vida proposada per B. Russell?
3. Quina és la teva reflexió sobre la vida? Podries resumir-la en tres idees bàsiques?         
  
 Coherència
"Algú  va preguntar una vegada a Aristòtil: Què és guanya amb la mentida? La seva resposta va ser la següent: Que no et creguin quan diguis la veritat? "

Qüestions:
1. Estàs d'acord amb Aristòtil? Per què? Podries afegir alguna cosa més?
2. Es pot acceptar, èticament parlant, la mentida?   

 Confiança
Sobre Tomàs d''Aquino, el frare franciscà que va voler, sense èxit, impedir la ruptura entre la fe i la raó en el segle XIII, s''explica una anècdota, pressuposadament real:S'explica que un cop, un company de Tomàs d''Aquino, volent-li gastar una broma pesada, li va dir que havia vist a fora una vaca amb ales volant pel cel. Tomàs, amb gest indiferent, va anar a la finestra i va mirar una bona estona afora. Naturalment, no hi havia tal vaca voladora.El company de Tomàs se li va riure, de la broma que li havia gastat, i el franciscà va replicar amb gest indiferent:- Prefereixo obrir la finestra per veure una cosa absurda, que no pas creure''m que un company de la meva ordre em diu una mentira.

Qüestions:
1.Per què creus que és important la confiança entre les persones?
2- Quan una persona no respecta la confiança que li has depositat, com et sents? 
3- Com és una persona confiable? Que no faria mai?