diumenge, 25 d’octubre del 2009

EL RACISME EXPLICAT A LA MEVA FILLA

Aquest llibre ja el vau llegir el curs passat. Volia recordar  la conclusió que proposa Tahar Ben Jelloun desprès d'enraonar i explicar a la seva filla i a tots vosaltres les preguntes que de segur sorgeixen a la vostra edat. 


Dialogar és introduir l'ús de la raó per esbrinar d'on venen les nostres creences, revisar si són válides per contribuir a la bona vida nostra i dels altres... i triar la millor opció...d'això es tracta oi?


Com diu al començament del llibre cap nen petit  és racista... 





"La lluita contra el racisme ha de ser un acte reflex. No podem baixar mai la guàrdia. Cal començar per donar exemple i parar atenció a les paraules que s'usen.Les paraules son perilloses. Algunes s'usen per ferir i humiliar, per alimentar la desconfiança i fins i tot l'odi. Altres es despullen del seu sentit profund i alimenten intencions jerárquiques i discriminatòries. Altres son belles i felices. 


Cal renunciar a les idees preconcebudes, a algunes dites i proverbis que van en el sentit de la generalització i per tant del racisme. Hauràs d'eliminar del teu vocabulari les expressions que arrosseguen idees falses i pernicioses. La lluita contra el racisme comença amb el treball sobre la llengua. Aquesta lluita també necessita LA VOLUNTAT, LA PERSEVERANÇA I LA IMAGINACIÓ. Ja no n'hi ha prou d'indignar-se amb un discurs o un comportament racista. Cal ACTUAR, NO DEIXAR PASSAR cap desviació de caràcter racista. No dir-se mai " no passa res!".


 Si deixem fer i dir, deixem que el racisme prosperi i es desenvolupi fins i tot en persones que haurien pogut evitar caure en aquesta plaga. Si no reaccionem, si no actuem, tornem al racisme banal i arrogant. 


Sàpigues que hi ha lleis. Castiguen la incitació a l'odi racial. Sàpigues també que hi ha associacions i moviments que lluiten contra totes les formes de racisme i que fan una feina formidable.






Quan tornis a l'escola, mira els alumnes i fixa't que són tots diferents. Que hi ha aquesta diversitat és una cosa molt bonica. És una sort per a la humanitat. Aquests alumnes vénen d'horitzons diferents, són capaços de donar-te coses que tu no tens, de la mateixa manera que tu pots ensenyar-los alguna cosa que ells no saben. La barreja és un enriquiment.


Sàpigues, finalment, que cada cara és un miracle. Cada cara, és única. No veuràs mai dues cares absolutament idèntiques. Què importa que siguin boniques o lletges. Això són coses relatives. 


Cada cara és simbol de la vida. Qualsevol vida mereix respecte. Ningú té dret a humiliar una altra persona. Tothom té dret a la seva dignitat. 


Quan respectem algú, estem fent un homenatge, a través d'ell, a la vida, en tot el que té de bonic, de meravellós, de diferent, d'imprevisible. Quan tractem els altres amb dignitat, ens estem respectant a nosaltres mateixos."


TAHAR BEN JELLOUN, El racisme explicat a la meva filla, Ed. Empúries

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada