dimecres, 14 d’octubre del 2009

REFLEXIONA SOBRE ELS VALORS...CLÀSSICS!




Extret de la web Filoètica...

LLegeix atentament aquestes anècdotes i reflexions sobre valors i comenta que en pensesAlgunes d'aquestes anècdotes han estat manllevades del llibre: A.Francia Hernández (1995):  Anécdotas de la Història Ed. San Pablo Madrid (Projecte educatiu: Educar en valors) I altres de: J.L. Suárez Rodríguez (1989):  La piedra filosofal  Ed.APIS Madrid 

TEMES
Virtut Felicitat Respecte  Solidaritat  Reflexió  Coherència  Confiança  

Plató ensenya la virtut
"El filòsof grec Plató era un home afable, moderat, pacient i comprensiu. Plató pensava que la millor manera d'ensenyar la virtut no era amb preceptes, sinó amb el propi testimoni, ja que viure una vida virtuosa pot ser incòmode al principi, però res ajuda més, que veure com els altres viuen amb alegria."

Qüestions:
1. Es pot ensenyar la virtut?
2. Com es pot viure una vida virtuosa?
3. S'aprèn millor amb els exemples o testimonis dels altres?  Podries exposar algun testimoni que hagi influït en la teva conducta?    
 
 Mestre de la felicitat
A l'antiga Grècia, va ser substituït un tirà i condemnat a guanyar-se el sou coma mestre d'escola. Diògens, a l'assabentar-se, el va felicitar pensant que a partir d'aquell moment seria més feliç del que ho era abans. Encara que, de totes maneres l'hauria felicitat, perquè en la seva situació actual tindria almenys ocasió d'aprendre a ser més feliç del que havia estat en el passat.

Qüestions
1. Per què Diògens pensa que el tirà serà més feliç que abans? I Esteu d'acord?
2. En què consisteix la felicitat segons el que s'exposa en el text? I segons vosaltres?                    

Aplaudir les virtuts
"En un teatre d'Atenes es celebrava una representació a la qual havien estat convidats ambaixadors espartans. Quan el teatre estava ple, un ancià va entrar i va intentar inútilment trobar un lloc lliure. Uns joves atenesos, que veien els esforços de l'ancià per acomodar-se, van començar a riure's d'ell irrespectuosament . Al veure això, els ambaixadors d'Esparta, acostumats a venerar els seus ancians, es van aixecar i varen oferir el seu lloc a l'ancià desconcertat. Tot el públic del teatre, al presenciar l'escena, va aplaudir als ambaixadors. -És curiós- va dir l'ancià- els atenesos aplaudeixen les virtuts, mentre que els espartans les exerciten. "

Qüestions:
1. Quines conclusions extreus d'aquesta anècdota?
2. Per què s'ha de respectar la gent gran?
3. Què vol dir tenir respecte? A què o a qui s'ha de tenir respecte?         

  Solidaritat
"El filòsof Henri Bergson (1859 - 1941) va passar els últims anys de la seva vida alternant el seu aïllament amb l'ajuda als altres. - He passat molt de temps -deia- intentant trobar la veritat i he arribat a la conclusió de que sóc més feliç dedicant-me als altres."

Qüestions :
1. Què és la felicitat per H. Bergson?
2. Es pot ser solidari i solitari a la vegada?
3. T'has sentit feliç, alguna vegada, ajudant als altres?4. Coneixes alguna organització solidària que estigui situada al teu barri?     
             
Reflexió
"El filòsof anglès B. Russell, mort el 1969 als noranta set anys, va dir en certa ocasió en un col·loqui, que per viure només havíem de tenir en compte tres coses: - Valor suficient per acceptar tot allò que no es pot canviar. - Coratge per canviar allò que un pot canviar. - Intel·ligència suficient per no confondre una cosa amb l'altre."

Qüestions :
1. Podries aplicar aquest consell a alguna situació que hagis viscut?
2. Et convenç aquesta filosofia de la vida proposada per B. Russell?
3. Quina és la teva reflexió sobre la vida? Podries resumir-la en tres idees bàsiques?         
  
 Coherència
"Algú  va preguntar una vegada a Aristòtil: Què és guanya amb la mentida? La seva resposta va ser la següent: Que no et creguin quan diguis la veritat? "

Qüestions:
1. Estàs d'acord amb Aristòtil? Per què? Podries afegir alguna cosa més?
2. Es pot acceptar, èticament parlant, la mentida?   

 Confiança
Sobre Tomàs d''Aquino, el frare franciscà que va voler, sense èxit, impedir la ruptura entre la fe i la raó en el segle XIII, s''explica una anècdota, pressuposadament real:S'explica que un cop, un company de Tomàs d''Aquino, volent-li gastar una broma pesada, li va dir que havia vist a fora una vaca amb ales volant pel cel. Tomàs, amb gest indiferent, va anar a la finestra i va mirar una bona estona afora. Naturalment, no hi havia tal vaca voladora.El company de Tomàs se li va riure, de la broma que li havia gastat, i el franciscà va replicar amb gest indiferent:- Prefereixo obrir la finestra per veure una cosa absurda, que no pas creure''m que un company de la meva ordre em diu una mentira.

Qüestions:
1.Per què creus que és important la confiança entre les persones?
2- Quan una persona no respecta la confiança que li has depositat, com et sents? 
3- Com és una persona confiable? Que no faria mai?

1 comentari:

  1. Sobre la virtud, penso que no es pot ensenyar, aixo ha de sortir de dins d'una persona.
    Moltes vegades he tingut exemples de persones amb virtud i m'han semblat un model a seguir.

    Sobre la felicitat, diogens es pensa que el tira sera mes feliç perque tot ho que faci s'ho guanyara, i la seva conciencia estara tranquila, per tant, sera feliç.

    Aplaudir les virtuds, penso que l'ancia diu aquella frase perque els atenesos aplaudeixen les bones obres dels demes, en canvi els espartans fan les bones obres. S'ha de tenir respecte per la gent gran perque han viscut molt mes que nosaltres. El respecte es tractar amb educacio a tot o tothom que ens envolta.

    Sobre la solidaritat; Per en H. Bergson, la felicitat era ajudar als demes. Es pot ser solidari i estar sol, clar. Sempre es bo ajudar els demes, et fa sentir be.

    Valor suficient per acceptar tot allò que no es pot canviar: Per exemple cuan els pares d'un nen es separen, el nen a de tenir valor per acceptar-ho.
    Coratge per canviar allò que un pot canviar: Si has renyat amb un amic, y tens coratge suficient per parlar-ho.
    Intel·ligència suficient per no confondre una cosa amb l'altre: Per exemple si t'agrada una noia, i aquesta et diu que tu no li agrades, i un dia et diu; t'estimo. No confondre el timpus d'estima.
    La meva reflexio sobre la vida, es que s'ha de ser valent, no trepitjar a ningu al teu cami pero tampoc deixar-te trepitjar.

    Coherencia

    Personalment, la mentida es ho pitjor que hi ha, un cop menteixes, has de tornar a mentir una i una altre vegada per mantenir la primera mentida. I cuan diguis la veritat, no et creuran.

    Confiança

    La confiança entre personas es important perque et fa sentir segur amb la persona.
    Cuan algo no respecta la meva confiança, deixo de confia-hi, sencillament paso.
    Una persona confiable, t'escolta i mai a la vida et trairia ni et mentiria.

    ResponElimina